Всеки пети западнобалканец подкрепя насилието над роми и гей хора

Нетолерантността към малцинствата е типична за Западните Балкани – за хората от региона онези, които не харесват, не са равни на тях. 20% от гражданите на Западните Балкани подкрепят физическото насилие над малцинствата, като роми и хомосексуални. Това съобщи Горан Милетич, директор за Европа на Защитници на гражданските права и организатор на Белград прайд, по време на Конференцията на високо равнище относно икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани. За форума предаде Клуб Z.

Конференцията, в която участва външния министър Екатерина Захариева, се проведе в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя се фокусира върху теми като европейската перспектива на региона и процеса на икономическото и социалното сближаване. Акцент се поставя и върху правата и овластяването на уязвимите групи в държавите от региона. Форумът се организира от Европейския икономически и социален комитет и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия

 
L’N’Q: House & Disco
 
Анти-гей протест в София. Снимка: Vesti.bg

„На Балканите не харесваме малцинствените групи, циганите и хомосексуалните. И в шестте западнобалкански държави дискриминацията си вирее. В нашите държави за приобщаване на тези групи се говори съвсем кратко и отгоре-отгоре. От 45 до 50% от хората от региона на Западните Балкани например вярват, че хомосексуалността е болест и това е много сериозен процент“, каза още Милетич.

Той уточни, че между 10 на сто и 20 на сто от гражданите подкрепят използването от физическо насилие срещу тези три групи. По думите му над 70% от тези три общности споделят, че са били жертва на дискриминация на работното място. Като други типове дискриминация той посочи поведението на полицейските служители, както и дискриминация от страна на правосъдната и образователната системи.

„Правителствата в региона използват всичко това, за да не прилагат европейските стандарти относно малцинствените групи“, коментира още Милетич.

Според Зора Попова, асоцииран преподавател по права на малцинствата в Университета във Фленсбург, Германия, има много предизвикателства, с които Западните Балкани трябва да се справят. Като едно от най-големите тя посочи преодоляването на негативните нагласи към малцинствата в района, което обаче не е приоритет на правителствата на страните.

„Проблем е и преподаването на историята. Ако се замислим за историята, която нашите деца учат в училище, ще видим, че тя е пълна с омраза, винаги ние сме жертвите, а другите страни и общности са лошите. Ако искаме да постигнем интеграция на Западните Балкани в Европа, този подход трябва да бъде променен“, коментира Попова и посочи, че е нужна добра държавна политика и законодателство в защита на малцинствата.

Междувременно Българската православна църква (БПЦ) излезе с поредна декларация по повод поредния прайд в София с призив „Отървете се от греха“.

„Във връзка с обявения гей парад в София на 9 юни 2018 г. Св. Синод на Българската Православна Църква и тази година изразява своята принципна и непроменена позиция на категорично несъгласие за провеждането на парада и на отеческа загриженост и призив към благочестие и неучастие в такава демонстрация на греха. Зачитайки свободата на волята, светата Православна Църква отново се обръща към своите чеда, братя и сестри и с обич им напомня, че свободата е отговорност, и че истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога и на ближния в лоното на св. Православна Църква“.