ВРЪЧВАНЕ НА ПЪРВИТЕ ГОДИШНИ ОТЛИЧИЯ “ЛГБТ ЛИЧНОСТ ЗА ПРИМЕР” 2014

Повечето младите гей, би и транс хора у нас израстват в един изцяло хетеро нормативен свят, в който сякаш няма други като тях. У дома хомосексуалността е табу; в учебната програма липсва информация за сексуалната ориентация на множеството значими ЛГБТ личности от българската и световната история; в публичното пространство почти напълно отсъстват открити гей журналисти, актьори, музиканти, политици и спортисти, с които не-хетеро младежите да могат да се оприличат.

Ето защо нуждата от положителни примери за подражание е по-важна от всякога. Отличието “ЛГБТ личност за пример” има за цел да поощри малцината открити ЛГБТ личности в българското обществено пространство, които са пробили сянката на страха и чрез личните си и професионални постижения са станали примери за подражание за хилядите не-хетеросексуални младежи у нас. Първото награждаване на тези личности ще се състои на 18.12 от 18:30 в Betahaus на ул. „Крум Попов“ 58, София.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Награждаването ще бъде последвано от лекция и безплатно обучение по правна защита от дискриминация, организирани от Младежка ЛГБТ организация “Действие”.

България е на едно от последните места в Европа по толерантност и първите по дискриминация към ЛГБТ /лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални/ хората, въпреки наличието на Закон за защита от дискриминация и въпреки че равното третиране на индивидите е гарантирано от самата Конституция.

Широката обществена опасност на случаите на дискриминация на основа сексуална ориентация и многобройните престъпления от омраза към ЛГБТ общността остават не само без отзвук в обществото, но и на извършителите на дискриминация и на подобен тип престъпления не се търси отговорност.

Поради това Младежка ЛГБТ организация “Действие” провежда поредица от обучения по правна защита от дискриминация. Участието е напълно безплатно и без предварително записване.

Събието са част от проект „Повишаване информираността за моите човешки права – гаранция за развитието на ЛГБТ политики в България” по Договор за безвъзмездна финансова помощ № 123/ 27.10.2014 г., финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.