Вицепремиерът иска референдум за забрана на вече забраненото брачно равенство

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че планира да предизвика референдум срещу брачното равенство и идеята за социален пол в образователната и правната система на България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Новината идва едва седмица след като за bTV Каракачанов заяви: „Няма нужда да се прави референдума за нещо, за което обществото е категорично против.“

„Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т. нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната, религиозната и националната идентичност на България“, отсече Каракачанов.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Националистът каза още, че „от публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете“ и затова трябвало сами да вземат решение по въпроса. Такова обаче е отдавна е взето – от парламента. Вече 27 години Конституцията на България съдържа ясна и недвусмислено формулирана брачна дискриминация: „Бракът е доброволен съюз между мъж и жена.“ Евентуален референдум по въпроса не би имал никакъв правен ефект, но пък без съмнение ще даде трибуна за реч на омразата и още по-ужесточено маргинализиране на системно мачканата ЛГБТИ общност.

Ето и пълния текст на обръщението му до медиите:

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно – Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа, завършва позицията на Красимир Каракачанов.