Снимка: Светла Енчева, marginalia.bg

ДЕЙСТВИЕ ВРЪЧВА ОТЛИЧИЕТО „ЛГБТИ ЛИЧНОСТ ЗА ПРИМЕР“ В НЕДЕЛЯ

Тази неделя, 13.12.2015 г., от 16:30 часа в социален център „Хаспел“ и пространството „The Fridge” ще бъдат връчени вторите годишни отличия “ЛГБТИ личност за пример”. Инициативата е на Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Наградата има за цел да поощри открити гей, би, транс и интерсекс хора, които са пробили сянката на страха и чрез личните си и професионални постижения са се откроили като достойни примери за подражание за хилядите нехетеросексуални младежи у нас, търсещи свото отражение в света около себе си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нуждата от положителни модели е голяма. Повечето ЛГБТИ младежи у нас израстват в един изцяло хетеронормативен свят, в който сякаш няма други като тях. У дома хомосексуалността, транссексуалността и интерсексуалността е табу; в учебната програма липсва информация; в публичното пространство почти напълно отсъстват открити гей, транс и интерсекс журналисти, актьори, музиканти, политици и спортисти, с които нехетеро младежите да могат да се оприличат.

Затова през 2014 г. „Действие” започна да отличава личности, които вдъхновяват ЛГБТИ подрастващите да отстояват това, което са, и им показват какво могат да постигнат, ако са упорити и непреклонни пред налаганите им ограничения.

Тазгодишната награда ще бъде връчена от един от двамата миналогодишните носители на наградата, Виктор Лилов.

ВИКТОР ЛИЛОВ е музикален продуцент и издател, арабист по образование. Лейбълът му „Месечина мюзик“ подкрепя музиканти с различен етнически произход. Самият той от дълги години се бори с расизма и ксенофобията. През 2010-а година беше член на инициативния комитет на митинг в подкрепа на чужденците в България. Издателство „Black Flamingo Publishing“, на което той е съучредител, подбира предимно заглавия, свързани с расизма, ксенофобията, антисемитизма, хомофобията. Издателството дори има ЛГБТ поредица, маркирана със специален графичен знак. Виктор Лилов беше политик от гражданската квота на Реформаторския блок, но напусна РБ в знак на несъгласие с коалицията между блока и ГЕРБ. През 2015 г. Виктор Лолов стана първият открит гей мъж, който се кандидатира за изборна длъжност в България, а именно кмет на София, като кандидатурата му беше издигната от ПП ДЕОС.

Снимка: Светла Енчева, marginalia.bg