Вече знаем датата на тазгодишния София Прайд!

Организационният комитет на София Прайд обяви датата, на която единайстото поредно шествие за ЛГБТИ равноправие ще премине по улиците на столицата – 9 юни. Мотото на София Прайд 2018 ще бъде „Различни хора, равни права“ и, както всяка година, шествието ще бъде предхождано от поредица културни събития и филмов фестивал.

София Прайд е най-голямото ежегодно правозащитно събитие у нас. Миналата година в шествието се включиха около 3000 души, а подкрепата си дадоха над 20 бизнеса. Организаторите очакват тази година броят на участниците да достигне 5000.

 
L’N’Q: House & Disco
 

С изключение на чужди дипломатически мисии обаче, политическа подкрепа за прайда продължава да няма. От подиума на миналогодишното събитие заместник кмета на Амстердам, Ерик фан де Бург, зашлеви шамар на столичния кмет Йорданка Фандъкова: “Надявам се, че следващата година не аз ще стоя тук, а вашият кмет.”

Тази година София Прайд ще се проведе в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС и евентуален пореден провал на политиците да застанат на страната на равенството би бил особено срамен за страната ни.

Първото прайд шествие в София се проведе на 28 юни 2008 г. под надслов „Аз и моето семейство“ и в него се включиха около 100 души. Датата бе избрана в памет на историческите събития в Стоунуол, Ню Йорк, започнали на 28 юни 1969.