ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ ДЪРЖА ХОМОФОБНА РЕЧ В ПАРЛАМЕНТА

Лидерът на Воля и депутат Веселин Марешки призова хомосексуалните в парламента да изязат и да се заявят, „за да се знае кой кой е и кой гласува законите на страната“.

Изненадващото предложение Марешки направи от парламентарната трибуна, но така и не стана ясно кого визира. Миналата седмица депутатът от БСП Кристиан Вигенин беше коментирал присъствието на Марешки при папата. По всичко личи, че националистът дълбоко се е засегнал от подигравките.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Преди седмица подадохме декларация за конфликт на интереси и понеже много хора си позволиха да правят коментари кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България. От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости. Така ще се разбере кой защо гласува за определен закон“, заяви Марешки.

„Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, а някои от тях и в Народното събрание, както и да имаме осъдени народни представители“, допълни Веселин Марешки. Тук се намеси председателят на парламента Димитър Главчев, който го помоли да не споменава имена.

„Надявам се, както в декларацията на Антон Кутев, сами да се разпознаят или тихомълком да напуснат Народното събрание“, отговори му Марешки.

Но в това време всички депутати напуснаха залата, за да гласуват отчета на Комисията по досиетата на закрито заседание. На словата на Марешки остана да присъства само депутатът от БСП Антон Кутев.

Най-притеснителното е, че думите му останаха без никаква реакция от останалите партии, пише Mediapool. Не се намери нито един депутат, който да реагира поне протоколно на случващото се.

В социалните медии мнозина иронизираха Марешки. Часове след появата на новината беше публикувана подписка със заглавие „За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Веселин Марешки“. Авторите приканват депутата да публикува „пълен и изчерпателен списък с всичките си сексуални партньори през годините. Той трябва да включва имена, дати, часове, места и оценки“.

Терминал 3 публикува фотокарикатура на Марешки със следния коментар: „Терминал 3 осъжда всяка дискриминация! Тя е особено опасна и вредна, когато се налага като норма от най-високата трибуна на управление на държавата – Народното събрание.“ Публикацията е иронично озаглавена „Нешънъл прайд“.

Певицата Рут Колева коментира случая така: „Нахален, безпардонен хомофоб! Не го е срам! Защо не отиде да говори с тоя тон пред премиера на Люксембург, например? Лесно им е тук, на такива като него, да сеят език на омразата безнаказано. Аман от неандерталци и първобитни простаци.“