ВАТИКАНА СМЯТА РЕФЕРЕНДУМА В ИРЛАНДИЯ ЗА „ПОРАЖЕНИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

Високопоставен представител на Ватикана нарече „поражение за човечеството“ легализирането на гей браковете в Ирландия. „Бях дълбоко натъжен от резултата“, каза кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, по време на конференция в Рим, писа „Гардиън“, цитиран от в-к Стандарт.

„Църквата трябва да вземе предвид този факт (на референдума), но в смисъл, че тя трябва да засили своя ангажимент за евангелизация. Мисля, че не може просто да се говори за поражение за християнските принципи, а за поражение за човечеството“, допълни той.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Забележките на първия дипломат на Ватикана, който се възприема като втория човек след папата, представляват най-съкрушителна оценка на ирландския вот от висш църковен служител до момента.

Това е далеч по-критична реакция от коментарите на архиепископа на Дъблин Диармуд Мартин, който каза: „Много е ясно, че този референдум е потвърждение на мнението на младите хора. Църквата има нужда от проверка на действителността.“
Повече от 62% от ирландците гласуваха в полза на изменение на конституцията на страната, за да се позволи на еднополовите двойки да сключват брак. Така католическа Ирландия се превърна в първата държава в света, която разрешава гей браковете чрез референдум.

standartnews.com

http://www.standartnews.com/svyat-europe/vatikana_zakleymi_gey_brakovete_v_irlandiya-286590.html