in Warsaw, Poland, Friday, June 8, 2018. (AP Photo/Alik Keplicz)

Варшава се сдоби с ‘неразрушим’ паметник-дъга

Полската столица отпразнува състоялия се в събота прайд с „неразрушим“ паметник, проектиран да издържи на хулигански нападения.

Пъстрият монумент се извисява над едно от натоварените кръстовища във Варшава – същото място, на което предходна структура бе повреждана многократно. Той обаче, не подлежи на разруха, защото представлява огромна дъга, прожектирана върху ситни пръски вода.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Създателите му се надяват това да бъде „неразрушим символ на любовта, мира, ЛГБТ правата и равенството.“ От Асоциация „Love Does Not Exclude“ заявиха, че огромната дъга „символизира началото на по-мащабна кампания, която ще привлече внимание към ЛГБТ правата и най-вече борбата за брачно равенство в Полша.“

Умната стратегия бе финансирана от сладоледената марка Ben & Jerry’s, която подкрепя ЛГБТ+ правата във всички държави, в които оперира. Миналата година компанията влезе в новините, след като забрани на австралийските си клиенти да поръчат две топки сладолед от един и същ вкус – символичен жест в подкрепа на референдума за брачно равенство в страната.

Новият паметник стана хит в социалните медии. Потребител написа: „Неразрушима е и ще стои тук дълго, гей науката е толкова мощна.“

Предходната дъга бе направена от цветя и издигната през 2012. Три години по-късно обаче, тя бе премахната, заради множество вандалски прояви.

Предходният паметник бе направен от цветя.
Предходният паметник бе вандализиран многократно.

В момента Полша е управлявана от дясната партия Закон и правосъдие, предвождана от открито хомофобния президент Дуда. През 2017 политикът блокира законопроект за брачно равенство, заявявайки, че бракът като съюз между мъж и жена „е ясно и изрично регулиран в Конституцията“. Той наложи вето и на закон, позволяващ на транс хората да променят пола в документите си.