Вандали оскверниха паметник на последните мъже, екзекутирани за хомосексуалност във Франция

Мемориална плоча в памет на последните двама мъже, осъдени на смърт във Франция заради своята хомосексуалности, бе вандализирана в понеделник. Парижкият мемориал бе покрит с тъмна боя и плакати, твърдящи, че единствено хетеро мъжете са достойни за потомство.

Това е вторият път в рамките на няколко месеца, когато плочата е обект на хомофобна атака. През май вандали изгориха букет цветя, оставени там по повод Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кметът на Париж, Ан Идалго, откри паметника през 2014 в чест на Бруно Леноа, обущар на около 20 години, и Жан Дио, 40-годишен прислужник, които биват арестувани на това място на 4 януари, 1750 година. Те са осъдени на смърт и изгорени живи на 6 юли същата година – последната екзекуция по обвинение в хомосексуалност във френската история.

Идалго публикува в Twitter снимка на плочата и следният коментар: „Шокирана съм от тази поредна позорна проява на хомофобия! Тази плоча почита Бруно Леноа и Жан Дио, последните мъже, осъдени на смърт за хомосексуалност. Този акт единствено ще затвърди нашата решителност да се борим срещу всички форми на дискриминация.“

Кметът на Париж, Ан Идалго.

Вандалската проява се случи точно когато във френската столица започнаха десетите юбилейни Гей игри. Събитието привлече повече от 10 000 атлети от 91 държави, включително 20, в които хомосексуалността продължава да е престъпление.