БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ С ГЕЙ СЮЖЕТ „ЧЕСТ“ С НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

Голямата награда за късометражен филм на 32-рия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза” заслужи „Чест” на Павел Веснаков за „автентичното и художествено поднасяне на деликатна социално значима тема“. Деликатната тема в сюжета всъщност е внукът гей, който разкрива пред баба си и дядо си за своята хомосексуалност. Разказът обаче е фокусиран върху дядото, възрастен генерал с консервативна ценностна система – Манол, и променящият се свят, в който той живее.

„Чест“ е третият късометражен филм на Павел Веснаков. Той изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. „Чест” е и първият български филм, който спечели през февруари тази година едновременно „Grand Prix“ и Номинация за Европейските филмови награди по време на 36-ия Международен фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция. Филмът ще се бори и за наградите „Оскар”, като вече беше предложен за номинация.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

movie_2113_1779

„Чест“е продукция на ПОРТОКАЛ (България) в ко-продукция с Дайректърс дарлинг девелопмънт (Германия). Продуценти са Ваня Райнова (и съсценарист) и Себастиан Вайланд. Оператор на филма е Орлин Руевски.