БЪЛГАРСКА РЕЖИСЬОРКА И СЪПРУГАТА Й ПРЕДСТАВЯТ СВОЙ ФИЛМ НА СОФИЯ ПРАЙД ФИЛМ ФЕСТ

16-минутната лента е вдъхновен от личния живот на Лили Кръстева

За втора поредна година в програмата на София Прайд Филм Фест е включена продукция на български автор.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Макар да е заснет в Германия и с германски eкип, “Светът на Ани” е написан и режисиран от българката Лили Кръстева. Първият сценарий става готов през 2010 г. и е за 30-минутен филм. Поради финансови проблеми обаче, се налага времетраенето да бъде съкратено до 16 минути, а снимките започват с тригодишно закъснение.

Лентата показва отрязък от живота на българската тийнейджърка Ани, която е имигрирала заедно със семейството си в Германия. Но животът им на Запад не е особено щастлив. След поредния агресивен пристъп на баща й, Ани и майка й бягат от вкъщи и търсят помощ в убежище за жени. Вместо тази криза да ги сближи обаче, двете се отчуждават все повече. Драматичният разрив настъпва, когато Ани споделя на майка си, че е лесбийка.

Сценарият е фикция, но е базиран на събития от личния живот на Лили Кръстева. “Създаването на филма беше важно за мен, за да мога да осмисля и преодолея случилото се в живота ми до онзи момент”, споделя младата режисьорка. “Но във филма не става въпрос само за мен, а и за всички млади жени, които стават жертви на насилие в семейстовто или биват отхвърляни поради сексуалната им ориентация”.

Сред многото социални проблеми, към които филмът насочва вниманието на зрителите, са домашното насилие, семейния натиск и оцеляването на имигрантите в чужбина. Но в сърцето на историята на Ани е именно нейната сила да отстоява себе си въпреки всичко и всички. И макар, че в края на 16-те минути, в които зрителите споделят нейния свят, отношенията с майка й достигат пълен разпад, животът на Лили Кръстева се развива по съвсем различен начин. Днес майка й я приема и обича такава каквато е, а съпругата й е важна част от семейството.

Рядката кинопрожекция на “Светът на Ани” ще се състои на 25 юни от 21:00 часа в кино Одеон. Авторката на филма и нейната съпруга Ивон Фезер, която е отговорна за звуковия монтаж на филма, ще пристигат в София специално за събитието и ще отговорят на въпросите на зрителите.

Веднага след това, гостите ще могат да видят австралийската младежка драма Тънка кожа (Skin Deep), който ще бъде представен от заместник-посланичката на Австралия.