БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН В ЕВРОВИЗИЯ ВДЪХНОВИ ПОСЛАНИЕ ЗА ГЕЙ ПРАВА

Миналата седмица треската по Евровизия ни разтресе отново, този път в компанията на остроумната шведска комедиантка, актриса и тв водеща Петра Меде и чаровния певец Манс Зелмерлов, спечелил конкурса през 2015. Трите кръга на шоуто бяха изпълнени с референции към ЛГБТ общността и визуално размиване на стереотипните полови граници.

eurovision-2016

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Зелмерлов впечатли зрителите като се появи на сцената чисто гол, прикриващ най-апетитните си части с плюшен вълк. Сценката беше въхновена от сценографията в клипа към песента на беларусеца Айван, който искаше да пее гол и в компанията на живи вълци.


Но водещият спечели гей феновете и с друго, освен с мускулестото си тяло.

Използвайки песента на Поли Генова, в която се пее „Ако любовта беше престъпление, то ние бихме били престъпници“, Зелмерлов отправи силно послание относно анти-гей законите по света: „Тази вечер има много песни за любовта, като ‘Soldiers of Love’ от Дания и българската ‘If Love Was a Crime’, която чухме преди това. Знаете ли какво – любовта все още е престъпление в много части на света и мечтая да видя деня, в който това ще се промени.“

Големият победител в 61-ата Евровизия стана Украйна, а България пожъна най-големия си успех досега като се нареди на 4-о място в крайното класиране.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=OeZhebdch2M[/tube]