БЪЛГАРИЯ ПОСТИГНА ИСТОРИЧЕСКО ВТОРО МЯСТО В ЕВРОВИЗИЯ

Българският изпълнител Кристиан Костов стигна почти до върха на Евровизия, финиширайки на второ място на тазгодишното издание на конкурса в Киев. 17-годишният младеж и песента му „Beautiful Mess“ постигнаха втория най-висок резултат и от публиката, и от държавните журита в най-доброто класиране на страната ни досега, отбеляза Дневник.

Българите от своя страна харесаха най-много изпълнението на Франция, а българското жури даде 12 точки на Австрия. Според журналистите на Guardian, отразяващи на живо от Киев, оценката била посрещната с учудване в пресцентъра – тя не взе нито точка от публиката.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Безапелационен победител бе 27-годишният португалец Салвадор Собрал с лирично изпълнение на баладата Amar Pelos Dois, в което липсваха лазерите, пиротехниката или тежката сценография, така характерни за този конкурс. Необичайната за Евровизия обрана балада е дело на сестра му Луиза, която я изпълни с него след връчването на наградата. „Живеем в свят на музика за еднократна употреба – бързооборотна музика без съдържание. Това е победа за хората, които наистина искат да кажат нещо с музиката си. Музиката не е фойерверки, тя е чувство, така че нека се опитаме да я върнем обратно“, заяви той докато получаваше наградата си.

Кристиан постигна най-големия успех, който България е имала досега в Евровизия, и постижението му стана повод за гордост за милиони българи у нас и по света. Много българи изразиха радостта и гордостта от изпълнението на Кристиан в социалните медии. Сред тях бяха звезди от родния шоу бизнес. „И СЕГА – нашия ПОБЕДИТЕЛ Kristian Kostov“, написа Поли Генова във Facebook.

Реакцията на самия Кристиан веднага след края на шоуто обаче, остави горчив вкус. „Наистина смятам, че ние бяхме по-добри и трябваше да спечелим,“ заяви Кристиан пред БНТ. Отказът му да приеме единодушния избор на националните журита и зрителите в Европа и Австралия оставя впечатление, че младата звезда не умее да губи достойно.

Подобна бе реакцията и на много български зрители, които заляха социалните мрежи с жлъчни обиди към победителя Салвадор Собрал и песента му и определиха загубата на България като резултат от „политика“. „Перверзията пак победи“, „Някакъв идиот“, „Португалецът надрусан ли е?“ и „Дебилно изпълнение“ са сред коментарите на българи във Facebook.

Кристиан бе най-младият участник в тазгодишния конкурс. Той е роден през 2000 г. в Москва в семейството на българин и казахстанка и е познат и в Русия, и у нас с участията си в риалити телевизионни програми. Това се смяташе за предимство преди да се разрази скандалът между Русия и домакина Украйна, която забрани достъпа на руската представителка Юлия Самойлова до сцената заради нейно изпълнение в анексирания от Украйна Крим. Такова, без позволение от Киев, се смятаза нарушение на закона в Украйна. Часове преди появата на Кристиан Костов на първия полуфинал в четвъртък имаше опит той да бъде забъркан в подобен казус. Това обаче не се отрази върху изпълнението му.