БРИТАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ОБЯВИ ПЪРВАТА В СВЕТА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА ПО КУИЪР ИСТОРИЯ

За пръв път в академичната история, студенти ще получат възможността да направят магистратура по Куиър история. Университетът Goldsmiths в Лондон планира да представи новата специалност успоредно със създаването на Национален куиър архив.

Малък брой университети по света предлагат магистърски програми по пол, сексуалност и куиър изследвания, но британската институция ще бъде първата в света със специалност Куиър история.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Желаещите могат да започнат програмата, част от Историческия факултет, през септември догодина. Тя ще бъде ръководена от професора по история Ян Плампър и ще представи теми и изследователски методи, базирани в по-широката дисциплина история. Тя ще се занимава с „исторически бинарни категории като мъж/жена, хетеросексуалност/хомосексуалност, активен/пасивен, и ще нищи процесите, чрез които тези категории са били класифицирани като „естествени“.

Освен това, програмата ще разглежда ключови въпроси за власт, включително „как сексуалната ориентация и расата са се преплели по асиметрични, опресивни начини“.

Интересуващите се могат да прочетат повече подробности в сайта на университета. Документи ще се приемат от октомври тази година нататък.