Британският посланик откри фотоизложбата ‘Queens of New Union’

В понеделник британският посланик Ема Хопкинс откри изложба, посветена на ЛГБТ+ общността, която представя творби на фотографа Пол Клиф. „Queens of New Union “ (в превод „Кралиците на Ню Юниън”) е част от фестивала Sofia Pride Arts и ще бъде изложена в Дом на културата „Средец“ до неделя (27.05).

Изложбата се организира съвместно от Британското посолство в София и София Прайд. Наред с „Queens of New Union“ ще се проведе и първата публична прожекция в София на „Five Films for Freedom“ („Пет филма за свободата”), в които са включени ЛГБТ проекти на млади режисьори от цял ​​свят. Проектът е съвместна инициатива на Британския филмов институт и Британски съвет.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По време на откриването на „Queens of New Union“ посланик Хопкинс каза:

„Една нощ в Манчестър преди 11 години, в продължение на малко повече от три часа, британският фотограф Пол Клиф заснема драг кралиците на Ню Юниън, без никаква режисура или постановки. Пол е уловил красотата, яростта и смелостта на общността на драг кралиците на Манчестър. Смелостта им да бъдат себе си е проправила път за по-младите поколения да могат да отпразнуват различията си. Комитетът на София Прайд си сътрудничи с Пол, за да оживее тази история тук в България, а Британското посолство се гордее да е спонсор на изложбата.

Обединеното кралство е ангажирано с борба срещу дискриминацията на всякакво основание, включително сексуална ориентация и полова идентичност. Ние се ангажираме да насърчаваме и защитаваме правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (LGBT) хора. ЛГБТ обществото не иска специални права, а просто да има същото достойнство, уважение и права като другите.

Затова съм тук тази вечер като представител на Великобритания. Аз съм тук, за да застана редом до ЛГБТ общността в България в знак на подкрепа и солидарност. Възхищавам се на вашата продължаваща издръжливост и смелост пред предразсъдъците. “

„Queens of New Union“ ще бъде изложена в Дом на Културата Средец, ул. Кракра 2, София, до неделя, 27.05, включително. Центърът е отворен за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Повече за програмата на Sofia Pride Arts можете да научите в сайта на София Прайд.