Бразилски съдия определи хомосексуалността като болест и узакони ‘лечението’ й

Бразилия узакони така нареченото „лечение“ на хомосексуалност със съдийско решение. Съдия Waldemar Claudio de Carvalho отмени резолюция на Федералния съвет по психология от 1999, която забранява опасната практика.

Федералният съдия отсъди в полза на психоложка, чийто лиценз бил отнет заради работата й в посока промяна на сексуалната ориентация на гей пациенти. Евангелистката Rozangela Justino няма право да упражнява професията си от 2016 насам, когато посъветвала родители да потърсят религиозна помощ, за да „излекуват“ хомосексуалността на децата си.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Съдията се съгласи с Justino, че хомосексуалността е „болест“.

Решението предизвика шок. Федералният съвет по психология заяви, че то „отваря опасната възможност за употреба на терапии за измяна на сексуалността“. Съветът ще обжалва решението, убеден, че ще надделее, както се е случвало много пъти в миналото.

„Няма начин да бъде излекувано нещо, което не е болест,“ заяви президентът на организацията, Rogério Giannini. „Това не е сериозен академичен дебат, а дебат, свързан с религиозни и консервативни убеждения.“

David Miranda, един от малкото открито гей политици в страната, определи решението като „голям регрес назад от прогресивните постижения на ЛГБТ общонстта в последните десетилетия.“