Борисов: Гей хората у нас имат всички права; прайдът натрапва мнение

В интервю по време на сутрешния блок на НОВА в четвъртък, премиерът Бойко Борисов определи София Прайд като излишен и обясни, че ЛГБТИ хората имат всички граждански права, на които се радват останалите.

„Аз и вицепремиерът Томислав Дончев имахме покани за гей прайда, аз не бях в България. А и толкова време да отида на парада нямам. Не съм сигурен, че има за какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Министър-председателят, който в миналото е заявявал, че в партията му ГЕРБ няма гей хора, допълни, че „не е нужно да се натрапва мнение“.

В отговор, организационния комитет на тазгодишния София Прайд изпрати до Борисов покана за среща, на която да го запознае с фактите за положението на ЛГБТИ общността и възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по очертаните проблеми.

wearetolerant.com

Активистите припомнят, че освен широко разпространените предразсъдъци и дискриминация спрямо общността, съществуват и „редица липси или недостатъци в българското законодателство, заради които ЛГБТИ хората у нас се сблъскват с проблеми, каквито не съществуват за хетеросексуалните и цисджендър хора“. Те обясняват, че за тези проблеми са говорили публично многократно и са ги описвали многократно в различните комуникационни платформи на прайда. Уточняват още, че проблемите са добре документирани и в редица доклади на български и международни организации и институции, в това число Агенцията на Европейския съюз за основни права.

„Независимо от всичко изброено обаче, опитите ни за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, за съжаление се оказаха мъчни и без траен резултат.“