БИЛ ГЕЙТС ДАРЯВА 6 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ХИВ ВАКСИНА

С 6 милиона долара фондацията на Бил и Мелинда Гейтс награди учените от изследователския институт Scripps във Флорида, САЩ, за разработването на революционна ХИВ/СПИН ваксина. Изследването, водено от професор Майкъл Фарзан, ще бъде финансово подкрепено за четири години проучвания от фондацията на собственика на Майкрософт.

Но върху какво точно работи професор Фарзан? Истината е, че ваксината му, всъщност не е ваксина. Вместо да накара имунната система да се бори с вируса ХИВ, който причинява СПИН, методът на професора възпрепятства вируса от възможността да се прикачва към и да завладява човешките клетки.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според учените този подход работи чрез примамване на мускулните клетки да произвеждат инхибиторни протеини, които блокират ключови места върху повърхността на вируса, използвани от него за закрепване и нахлуване в клетките на имунната система. Това ще „заблуди” вируса да смята, че се е прикрепил към човешка клетка.

Без възможност да се прикрепи към клетките и да се възпроизвежда, вирусът остава да плува безсилно из кръвта на заразения.

Според професор Фарзан трябва да мислим извън конвенционалните методи, когато говорим за ваксините, особено при ХИВ вируса.