БЕНЕДИКТ КЪМБЪРБАЧ ЩЕ ИГРАЕ ХОМОСЕКСУАЛНИЯ МАТЕМАТИК АЛЪН ТЮРИНГ В НОВ ФИЛМ

 
Sofia Pride 2023
 

Бенедикт Къмбърбач е твърде възможно да направи една от ролите на живота си в историческата драма The Imitation Game, където играе преследвания за хомосексуалността си математик и компютърен иноватор Алън Тюринг (1912-1954), пише Capital Light. 

Тюринг е известен като един от най-влиятелни учени през XX век и създател на „машината на Тюринг“ от 1936 г., ранна форма на днешния компютър. Филмът проследява живота му през Втората световна война, когато работи като кодоразбивач за Великобритания. Въпреки приноса си във войната срещу нацистка Германия, подчертан дори от Чърчил, той е арестуван през януари 1952 г. за хомосексуална връзка с 19-годишен, за която се признава за виновен. Осъден е на химическа кастрация чрез инжектиране на женски хормони. Две години по-късно той умира от отравяне с ябълка, съдържаща цианид. Смъртта му официално е обявена за самоубийство, а според негови биографи така той е пресъздал любимата си приказка – „Снежанка и седемте джуджета“. Случаят също така поражда легендата, че логото на Apple с отхапаната ябълка е в чест на Тюринг. Едва през 2009 г. тогавашният британски премиер Гордън Браун публично се извинява за „нечовешкото отношение“ на властите.

В ролята на Джоан Кларк, неговата сътрудничка в разбиването на кодове и за кратко годеница преди той да разкрие хомосексуалността си, е Кийра Найтли. На режисьорският стол е норвежецът Мортен Тилдум, за когото това ще бъде четвърта продукция, но първа на английски. Oт страна на Бенедикт Къмбърбач това ще бъде втора отговорна роля на историческа личност след екранизиращия аферите около Джулиан Асандж The Fifth Estate от миналата година, който обаче срещна смесени реакции.

Биографичният филм за Алън Тюринг се планира от години, като през 2011 г. беше определен за един от най-обещаващите нереализирани сценарии в Холивуд. По-късно за главната роля беше избран Леонардо ди Каприо, впоследствие отстъпил заради ангажиментите покрай „Великият Гетсби“ и „Вълкът на Уолстрийт“. 

The Imitation Game ще бъде прожектиран на кинофестивалите в Торонто (4-14 септември) и Лондон (9-19 октомври).

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина