БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИ ПО ПРАВНА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА 17 ЯНУАРИ В СОФИЯ

„Младежка ЛГБТ организация Действие“ провежда проект за безплатни адвокатски услуги и процесуално представителство на ЛГБТ общността, които са били жерта на дискриминация. Участието е напълно безплатно и без предварително записване. Целта на „Младежка ЛГБТ организация Действие” е да постави началото на мащабна кампания за създаване на активна гражданска позиция на ЛГБТ хората в страната, изразяваща се в иницииране на съдебни дела срещу изказвания на политици, медии и общественици, насяващи омраза срещу ЛГБТ хората, а също така и срещу самата държавна администрация, която също с консервативния си прочит на нуждите на обществото, нерядко изключва възможността да съществуват хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

Защитата от дискриминация е основополагащ принцип на цивилизованите и демократични държави. Тя е международно регламентирана още с подписването на Устава на ООН през 1945 г. и  Всеобщата декларация за правата на човека  през 1948 г. България, обаче, е на едно от последните места в Европа по толерантност и първите по дискриминация към ЛГБТ хората, въпреки наличието на Закон за защита от дискриминация и въпреки че равното третиране на индивидите е гарантирано от самата Конституция. Държавата не провежда последователно политики за промяна на общественото отношение към ЛГБТ хората.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проектът на „Младежка ЛГБТ организация Действие” има за цел развитие на информирана и социално отговорна българска ЛГБТ общност и премахване на всички форми на правна, социална, културна и икономическа дискриминация на основа на сексуална ориентация и/или полова идентичност. Той цели да повиши възможността от правна защита на ЛГБТ хора, претърпели дискриминация от всякакъв вид, включително и на ЛГБТ хора, пострадали от престъпления от омраза, и осигурява достъп до висококвалифицирани адвокати, които да поемат съответните дела. Достъпът до квалифицирани адвокати и до процесуално представителство е изцяло безплатен за ползвателите.

Следващото безплатно обучение ще се проведе на 17.01.2015 г. от 14 часа в Социален център „Хаспел“, София. 

За повече информация следете и facebook събитието – https://www.facebook.com/events/389758904527005/?notif_t=plan_edited