БАРАК ОБАМА ИЗПРАЩА ГЕЙ АТЛЕТИ В СОЧИ

Барак Обама изпрати ясно послание към руските власти за отношението към хомосексуалните с избора си на представители на зимните олимпийски игри в Сочи. Президентът на САЩ избра тенис легендата Били Джийн Кинг и хокеистката Кейтлин Кейхау да присъстват от името на САЩ на церемониите по откриване и закриване на игрите. И двете са лесбийки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Самият Обама няма да присъства на игрите, като официалната версия е натоварената му програма. За първи път от 2000 г. САЩ няма да бъдат представени от президента, вицепрезидента, бивш президент или първата дама. Говорителят на Белия дом Шин Иноуи заяви, че делегацията „представлява различията в САЩ“ и че Обама „е наясно, че те ще покажат на света най-доброто от американското разнообразие, решимост и отборна работа“.

Кинг обяви, че е „дълбоко развълнувана“ от това, че е включена в делегацията.

„Аз съм горда да застана с членовете на LGBT общността в подкрепа на тези спортисти, които ще участват в Сочи и се надявам тези олимпийски игри да бъдат вододелен момент за универсалното приемане на хората“, каза Кинг, която ще присъства на церемонията по откриването.

Олимпийският комитет на САЩ не коментира сексуалната ориентация на делегацията.

Франция и Германия са другите две държави, които няма да бъдат представлявани от президентите си в Сочи.

По-рано тази година Обама отхвърли възможността САЩ да бойкотират игрите заради приетия в Русия закон за забрана на пропагандата на хомосексуализма.