АТИНА ПРАЙД 2015

Повече от 32 000 души се събраха на площад Клафтмонос, за да поискат от обществото да „заеме позиция“ спрямо разнообразието. Както площадът така и околните улици бяха препълнени от цветове и усмивки по повод ежегодния Атина Прайд.

Като „историческо“ описаха провеждането на Прайда, генералният секретар с ресор прозрачност и човешки права към Министерството на правосъдието Костис Папайоану, и кметът на Атина Йоргос Каминис, тъй като преди Прайд беше представен проект за узаконяване на гражданско съжителство между еднополови двойки в страната. Г-н Папайоану каза, че влизането в сила на този проект представлява първата стъпка за юридическото признаване на пола, и преразглеждането на семейното право. Той предложи на г-н Каминис да отвори кметството, за да са видими от всички договорите за гражданско съжителство – предложение, което беше прието от Каминис, който също така добави, че „ще го отпразнуваме.“
„Аз съм гей и съм горд да бъда тук“, заяви посланикът на Великобритания в Гърция Джон Китнър отдавайки чест на фестивала. ”Следващия път, понеже днес не бяхме се организирали, Прайда трябва да мине и през кулоарите на парламента“, заяви говорителят на парламента Зои Константинопулу, която говори след него на трибуната. Г-жа Константинопулу добави, че „нищо не трябва да нарушава сближаването, решителността, оптимизма и упоритостта“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

atina4

atina3

atina2