АРТ СЕДМИЦАТА ПРЕДИ СОФИЯ ПРАЙД ЗАПОЧВА НА 14 ЮНИ

Петима артисти от цял свят се включват в четвъртото поред издание на София Прайд Арт седмица. Официалното откриване ще бъде дадено на 14 юни, вторник, от 18:30 ч., когато в новото коуркинг пространство „Малките 5“ на ул. „Хан Крум“ № 3 ще бъдат представени изложбите „Полът като спектър“  на немския фотограф Йосеф Волфганг Олерт и „Брадати грубияни“ на Марк Лийминг.

Марк Лийминг е британски фотограф, вдъхновил се за създаването на серията „Брадати грубияни“ от тенденцията мъже да украсяват брадите си по всевъзможни начини. Комбинирайки мъжествеността на брадите с кич, пищност на тежък грим и театрални пози, Лийминг предлага интересен поглед на съпоставяне на модерната мъжественост.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Доста харесвам идеята за бутане и размиване на границите между женски и мъжки стереотипи“, казва авторът. „С помощта на смес от грим, брокат, креативност и цифрова живопис тези поп-арт кич портрети имат за цел да хранят въображението, да вдъхновяват дързост и да подхранват авангарда във всеки от нас“.

Изложбата „Полът като спектър“ представя хора, които поставят под въпрос, разрушават или просто отхвърлят традиционните полови норми. Фотографът Йосеф Волфганг Олерт показва тези герои през обектива си, позволявайки интимно надникване в техния свят.

13422384_1032863990143004_2865277429914676906_o

Негови творби са представени редовно в групови и самостоятелни изложби. В изцяло аналоговите си фотографии, той преди всичко се вълнува от личните истории на хората пред обектива му.

Двете изложби ще продължат до 19 юни включително. През делничните дни ще могат да бъдат разгледани между 11:00 и 19:00 ч., а през уикенда от 11:00 до 18:00 ч.

Арт Седмицата ще продължи на 15 юни с работата на базираната в Торонто фотографка Самра Хабиб, фокусирана върху личните истории на куиър мюсюлмани. „Ислямът невинаги приема ЛГБТ мюсюлманите, но въпреки това много от мюсюлманските традиции и ритуали носят комфорт и чувство за принадлежност на тази група“, казва Хабиб. Изложбата „Само Аз и Аллах: куиър мюсюлмани“ комбинира красиви и силни като послание снимки с личните истории на хората пред обектива и това как те усещат живота си. Проектът не е локално базиран, а самата Самра обикаля от Истанбул до Берлин и Торонто, за да заснеме своите участници.

Queer Muslims artwork

В изложбата ще се включи с цикъл рисунки „Целувка, Гъдел, Отегчение“ и непоказваният досега български автор HYURA, който също е мюсюлманин.

Изложбата ще се случи в „ЕТО. Място за култура“ (бул. „Христо Ботев“ № 95). Официалното откриване е на 15 юни, сряда, от 18:30 ч. и ще продължи до 24 юни включително, като може да бъде разгледана всеки делничен ден от 10:00 до 19:00 ч.

Тази неделя, 12 юни, със старта на Филмовата Седмица преди София Прайд във фоайето на кино Одеон ще бъде представен и проекта „10×10: Лицата извън кадър“, показващ десетима представители на ЛГТБИ общността в България и какво е различното днес в начина, по който те живеят, работят, обичат. „10×10: Лицата извън кадър“ е своебразен визуален експеримент, който цели да инициира разговора за човешките права и тяхното отстояване чрез способите на документалната фотография и личните истории. Поредицата цели да представи десет серии от по десет портретни фотографии на различни маргинализирани групи в българското общество. „10×10: Лицата извън кадър“ се реализира от екипа на списание Banitza и портала за фотография Blindspot. Автор на снимките е Николай Николов.

Всички събития са с вход свободен.