АРТИСТИ ПРЕДСТАВЯТ ВЪТРЕШНИТЕ СИ КОНФЛИКТИ НА ФЕСТИВАЛА SOFIA UNDERGROUND

Международният фестивал за пърформанс арт Sofia Underground, който се провежда у нас от края на 90-те години, се задава със своето дванадесето издание в периода 19-24 април 2016. Основна локация, за втора поредна година, е неконвенционалното подземно пространство на електро-контролната зала на Националния дворец на културата.

Двете думи, формиращи темата на Sofia Underground през 2016 – Вътрешни конфликти – обединяват съдържателно повечето от темите на предишните издания на фестивала. Като провокация, насочена към артистичното въображение, целта на избраната тема е да предизвика интелектуално разследване на причините, определящи състоянието на вътрешен конфликт у човека, както и взирането във „вътрешното аз“ на отделния човек, като основна причина и част от настъпващата „нова епоха“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изкуството на живото действие – пърформансът, позволява израза на онова иманентно заложено у човека средство, чрез което той успява да разследва своите табута, да преконфигурира границите на личното и социалното, да деконструира предразсъдъците си и да критикува статуквото и сам себе си. Изданието на фестивала тази година търси да покаже именно тези изразни възможности на пърформанса.

Някои от акцентите в програмата са активистите Art[]Gender[]Art от Хелзинки, чието творчество засяга въпросите около половата идентичност, младата Гееске Янсен (Германия), която е в процес на вътрешен конфликт със собственото си тяло, и италианката от Берлин Даниела Маркози с разказ за липсата на човешки права.

Сред българските участници във фестивала са пърформанс арт ветеранът Орлин Дворянов, арх. Ясен Марков, Георги Ямалиев и Нино Гомез, RoboКnob, Иван Ямалиев, Продан Марков и още много други млади и утвърдени автори.

За повече информация посетете сайта на фестивала www.sofiaunderground.com.

2016DocumentationRonaldBal sofia-underground-festival-