Апелативният съд увеличи присъдите на убийците на Михаил Стоянов

Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина. Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.

Правен свят припомня, че преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца затвор.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Протестно бдение за Михаил, организирано от ЛГБТИ активисти в Борисовата градина през 2010.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г., а пет години делото не можешеда стигне до съд заради мудно разследване. Цели две години след жестокото убийство разследващите откриха, че младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да „наритат“ хомосексуални мъже. По време на делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални, пише Правен свят. Според двете инстанции Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост. След това всички започнали да удрят жертвата.

Протест пред Съдебната палата в София през 2012.

Както първата инстанция, така и САС не приема, че убийството е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски. Това заключение е особено важно, предвид факта, че българският криминален кодекс не третира хомофобските подбуди като утежняващо вината обстоятелство.

„Касае се за брутално физическо посегателство довело до тежки и необратими общественоопасни последици, което не е било израз на явно неуважение към обществото, а такъв на незачитане чуждата телесната неприкосновеност. Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански“, се казва в решението на САС.

Според апелативните съдии (Елена Каракашева-председател, Десислав Любомиров-докладчик и Карамфила Тодорова) безпричинната омраза на подсъдимите към жертвата е продиктувана от „лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни“.

След края на делото то трябва да се върне в СГС за ново произнасяне по гражданските искове, заявени от майката на жертвата.

Акция на Младежка ЛГБТ организация Действие през 2012.