„АНТИ-ГЕЙ“ ПЕВЕЦ СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ 2015

Måns Zelmerlöw е победителят от тазгодишното 60-то издание на песенния конкурс Евровизия. Шведския изпълнител грабна наградата за песента Heroes.

Миналата година 28 годишния певец, се озова под прицел след изявлението си, че ЛГБТИ двойките не трябва да бъдат родители. Според Индипендънт, той поддържа мнението, че „не е съвсем естествено за един мъж да иска да спи с друг мъж“. След което нарече еднополовата сексуалност „avvikelse“ (ненормална – б.р.). Zelmerlöw побърза да добави, че „в това нямало нищо лошо все пак“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В последствие изрази съжаление и се извини за думите си. „Вярвам и се надявам, че по-голяма част от мнозинството знае, че уважавам различията и всичките форми на любовта“, заяви певецът, цитиран от Индипендънт.

Негови споддръжници го защитиха с твърдението, че е използвал думата „ненормална“ в статистическото й значение и, че шоуто в което той е направил изказването през март 2014 е такова, в което известни личности пият и ядат, а думите са излязли под влиянието на алкохола.

В последно време Zelmerlöw е забелязван все по-често да работи тясно с ЛГБТИ организации в Швеция, което вероятно се дължи на определен вид покаяние и промяна. Други обаче, отбелязват, че той винаги е бил „споддръжник на хетеросексуалните“.

Речта му при връчването на статуетката потвърждава всичко това.

„Имам да кажа толкова много неща… Адски съм щастлив“, каза той докато взимаше наградата. „Всички ние сме герои, без значение кого обичаме, кои сме и в какво вярваме.“

Драг суперзвездата Кончита Вурст, която спечели Евровизия през 2014 бе ко-водещ на изданието през 2015.