Антарктика се готви за първото си прайд честване

Скоро в Антарктика ще се състои първото прайд събитие на континента, благодарение на група ЛГБТ+ хора, работещи в местен изследователски център.

Групичката начислява десетина души и е базирана в американската станция „Макмърдо“ на около 1400 километра от Южния полюс. Те започнаха подготовка за първото си честване на прайд месеца, правейки снимки със знамена на дъгата около базата. Автори на идеята са Шон Уалдрън и Еван Таунсенд, които дадоха интервю за NewNowNext.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Защо да не направим тази снимка и да покажем да хората, че дори на края на планетата има куиър представителство,“ каза Уалдрън.

Понастоящем в „Макмърдо“ живеят едва 133 души, но през летните месеци броят им достига 900. Въпреки малкия брой обитатели, базата има активна ЛГБТ+ общност, която организира малки събития и се събира, за да гледа новия сезон на „RuPaul’s Drag Race All Stars“.

Таунсенд каза: „Имахме няколко ЛГБТК социални събития, на които хората дойдоха и понеже сме малка общност, лесно установихме кой е и не е част от ЛГБТК общността. Най-големият ми страх преди да замина беше, че ще съм единствения гей човек, че няма да има никой друг. Бях в грешка.“

Мъжът добавя, че възможността да представлява ЛГБТ+ хората в такава отдалечена точка на планетата е много важна за него и, че този тип представителност е щяла много да му помогне когато е бил дете.

„Нямаше никой, към който да погледна и да кажа ‘О, и аз мога да правя това’, защото дори за мен идеята да пътувам сам бе толкова далечна. Да видя премер за някой, който пътува и има такива приключения, щеше да бъде голямо нещо за мен като хлапе, още повече ако можех да видя, че има и куиър хора, които са горди с откритостта си и тя не им пречи да изживяват тези приключения.“