АНДЕРСЪН КУПЪР СТАНА ПЪРВИЯТ ОТКРИТО ГЕЙ МОДЕРАТОР НА ПРЕЗИДЕНТСКИ ДЕБАТ В САЩ

Водещият на CNN Андерсън Купър стана първият открито гей журналист в историта на САЩ, модерирал президентски дебат.

В страната съществува специална Комисия по президентските дебати, която избира модераторите. Тазгодишният избор е най-многообразният някога. Освен Купър, по време на предварителните избори за кандидати на двете основни политически партии модератори бяха открито гей водещата Рейчъл Мадоу от MSNBC и новинарят Дон Лемън от CNN.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ролята на модератор в дебат от финалното съревнование за най-влиятелната позиция в света обаче, никога досега не беше поверявана на открито ЛГБТИ човек. Купър сподели важната задача с колежката си от ABC News Марта Радаз.

Двамата бяха настъпателни и успяха да измъкнат важни признания от кандидатите – рядкост в подобни дебати – като потвърждението от Тръмп, че е използвал загуба от близо половин милиард долара, за да избегне плащане на данъци 18 години.

Една от изненадите на вечерта беше директността, с която Купър попита Тръмп относно записа, в който консервативният кандидат се хвали с навика си да тормози жени сексуално. Журналистът каза: „Описвате как целувате жени без тяхното съгласие и хващате половите им органи. Това е сексуално насилие. Хвалите се, че сексуално сте насилвали жени. Осъзнавате ли това?“