Амстердамският зоопарк празнува Прайд с тематична обиколка сред гей животни

Амстердамският зоопарк е намерил образователен и същевременно забавен начин да се присъедини към течащата в момента Прайд седмица.

Паркът, наречен Artis, предлага едночасова обиколка с гид, фокусирана върху „хомосексуалността в животинското царство“. Туровете започнаха миналия уикенд и ще продължат на 4 и 5 август, когато в холандската столица ще се стекат милиони гости от цял свят. Голямата кулминация на Прайд Амстердам – уникалният воден прайд парад – е в събота.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В рамките на обиколката посетителите могат да наблюдават хомосексуално поведение при видове като японски макаци, фламинго, пингвини и дори белоглави лешояди, разказа журналист на Vice, който е посетил парка в неделя.

Гей пингвини, отглеждащи малко в зоопарк в Дания.

Междувременно, днес се провежда лекция на тема сексуалното многообразие в животинското царство. „Природата е много по-многообразна по отношение на сексуалност и секс отколкото повечето хора си мислят“, казва в прес-съобщение Шарлот Вермоулен, биолог в Artis. „Тази лекция по време на Прайд Амстердам е да съществата, които не са нито мъжки нито женски, за животните, които променят пола си, животните, чийто пол не зависи от гените им и за хомосексуалното поведение в животинското царство.“

„Тъй като хомосексуалните животни не могат да се размножават, това поведение може да изглежда като еволюционен парадокс. Но вече има над 1500 вида птици и бозайници, при които е наблюдавано хомосексуално поведение, както при женски така и при мъжки индивиди. Гей и лесбийското поведение при животните не е грешка. При много видове то е част от тяхното нормално поведение в природата,“ добавя Вермоулен.