АМЕРИКАНСКО ПЛЕМЕ ПРИЗНА ПРАВОТО НА ГЕЙ ДВОЙКИТЕ НА БРАК

Племенната нация Чероки ще започне да признава браковете на еднополови двойки, обяви главния прокурор на племето, Тод Хембри. Решението отменя племенно решение от 2004, което изрично определи брака като съюз между мъж и жена.

В становището си Хембре пише, че въпреки, че племето не е длъжно да се съобрази с решението на Върховния съд от 2013, с което брачното равенство бе узаконено в САЩ, той е съгласен с мотивите на съдиите.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Правото да сключиш брак без правото да сключиш брак с човека, когото си избрал, не е никакво право… Всички чероке граждани имат фундаменталното право не само да изберат своя съпруг или съпруга, но и по взаимно съгласие да се съберат и създадат домакинство, независимо от сексуалната си ориентация.

Хембре, който бил адвокат преди да стане главен прокурор, по-рано е защитавал забраната върху брака в съда. „Много време мина,“ каза помощник главния прокурор Криси Ниммо пред Tulsa World. „И много социални промени се случиха.“

Решението идва след въпроси относно това дали еднополови бракове, сключени в шата Оклахома, трябва да бъдат признати за основа на данъчни облекчения. По-рано чероки съдилищата избягваха казуса. Решението влиза в сила незабавно.

Главният прокурор цитира историята на нетрадиционната сексуалност и полова идентичност сред общността преди идването на европейските нашественици и християнските мисионери. Историческите извори говорят за фестивал „наподобяващ хомосексуална церемония“, както и за „мъже, които се обличали като жени и изпълнявали всички задължения на жените“. „Нашата устна история ни учи също, че мирогледите на чероки и евро-американците са се различавали драматично по отношение на половите роли, брака, сексуалността и духовните вярвания,“ пише той.

Приблизително 829 000 американци твърдят, че са наследници на племето, от които 316 049 са негови регистрирани членове.