Американски хомофоби обикалят Румъния, за да плашат хората с брачно равенство

Бившата чиновничка от САЩ Ким Дейвис доби печална международна слава с упорития си отказ да издава брачни свидетелства на еднополови двойки, който приключи с престой в затвора и глоба. Сега „звездата“ на християнското дясно разпространява богоугодна омраза извън страната си.

Придружавана от крайнодясната християнска организация „Liberty Counsel“, Дейвис е на посещение в Румъния, която се готви да вмъкне брачна дискриминация в основния си закон. Американката обикаля страната, за да дава речи и да се среща с високопоставени духовници от Православната църква. Освен това, заклетата хомофобка се среща с членове на парламента и дава интервюта в местни медии.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за
ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността в бъдеще да бъде узаконен брака между еднополови партньори, заяви партийният лидер Ливиу Драгня. Планът за референдум се появи, след като т.н. „Коалиция за семейството“ събра 3 милиона подписа в полза на промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, а не “съпрузи”, както е сега.

Дейвис използва престоя си в затвора като предупреждение за опасностите от даването на равни права на еднополовите двойки. Хари Михет, вицепрезидент на правния отдел на хейт групата „Liberty Counsel“ и родом от Румъния, заяви: „Толкова се радвам от невероятната възможност да представим чиновничката от Рован Ким Дейвис на румънския народ. Нейната история трогва хората, които я приемат със сълзи в очите, защото още помнят недалечното минало, в което те самите бяха преследвани и арестувани заради убежденията си.“