АМЕРИКАНСКИ ПАСТОР СПИ НАВЪН В ПОДКРЕПА НА ЛГБТ ХОРАТА

Преподобният Майкъл Тъпър спи в палатка пред дома си в Каламазу, Мичигън, в знак на протест срещу начина, по който ръководството на Обединената методистка църква третира ЛГБТ хората. Пасторът започна символичното бдение на 30 ноември и планира да го продължи 175 поредни нощи, предаде The Advocate.

Това е метафора за начина, по който нашата деноминация отговаря на воплите на ЛГБТК хората и ги тласка извън църквата,“ каза Тъпър пред Associated Press. „Крайната ми цел е да привлека внимание към проблема с дискриминацията и да вхъхновя хората да работят за промяна, която да позволи на ЛГБТК братята и сестрите ни да сключват брак в нашата църква и да служат като пастори в нея.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тъпър многократно е бил подлаган на наказателни процедури, заради участието си в сватби на еднополови двойки. Прези 2014 той подписа брачното свидетелство на дъщеря си, след като тя се венча за съпругата си в Балтимор. През 2015 подписа свидетелството на свой колега. Бенджамин Хътчинсън, пастор в Обединената методистка църква в Касополис, беше принудително отстранен от поста си, след като сключи брак с мъж.

Въпреки, че през повечето време Тъпър спи на метри от къщата си, той е пътувал с палатката си до представителства на църквата в Индианаполис и Мадисън, Уисконсин. Планира да нощува под открито небе в Дес Мойнс, Айова, и Кълъмбъс, Охайо, преди да се отправи към Генералната конференция в Портланд, Орегон. Очаква се на събитието да бъде обсъдена позицията на църквата спрямо ЛГБТ пасторите.