Алжирецът, нападнал испански полицаи, искал да се самоубие защото е гей

Мъжът, размахвал нож в полицейски участък в Испания, бил гей и обмислял самоубийство, разказа бившата му съпруга пред полицията.

Алжирецът Абдел Уахаб Таиб влетял в районното крещейки „Аллах е велик“ на арабски и се опитал да наръга полицайка. В опит да се защити, тя изстреляла три куршума и го убила на място.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Източници, близки до разследването, казаха пред AFP, че не подозират връзки с ислямистки терористични организации. В търсене на отговори, каталунските полицаите разпитали бившата съпруга на Таиб. Тя им казала, че той се разкрил пред нея като гей и че страдал заради противоречието между сексуалността и религията си. Разследващите подозират, че нападението всъщност е било с цел ритуално самоубийство.

Испанските медии съобщиха, че процедурата по развода е започнала преди година, а документът е бил подписан миналата седмица. Адвокатът на бившата му съпруга каза, че Таиб е трябвало да напусне семейния дом скоро. Той също отхвърли тероризма като възможен мотив за нападението, заявявайки, че алжирецът преживявал „лична криза“.

„Засега третираме случая като терористично нападение,“ каза полицейският комисар Рафел Комес, подчертавайки, че към момента не са открити никакви връзки с джихадистки клетки. Таиб няма криминално минало и не е бил считан в риск от радикализация.

Разследващите считат за най-вероятен мотив личните проблеми на Таиб. Според източниците на AFP, те са на мнение, че мъжът е целял някакъв вид религиозно изкупление за греховната си хомосексуалност.