АКТЬОРЪТ КОЛИН ФАРЕЛ ПРИЗОВАВА ИРЛАНДИЯ ДА ГЛАСУВА ЗА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

Холивудският актьор призовава сънародниците си ирландци да подкрепят узаконяването на еднополови бракове чрез емоционално отворено писмо, публикувано вчера в изданието The Sunday World. Ирландия ще гласува по въпроса следващата година чрез референдум дали да легализира гей браковете през първата половина на 2015 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Подкрепата от страна на актьора е вдъхновена от любовта към неговия гей брат, който е принуден да напусне Ирландия, за да узакони връзката си с дългогодишния си партньор.

rs_1024x759-140812145444-1024-colin-farrell.ls.81214

Ето и текста на писмото:

„Мисля, че разбрах, че брат ми не пълзи в хетеросексуалната кал като повечето момчета на нашата възраст, когато бях на 12. Спомням си, че бях изненадан. Заинтригуван. Любопитен. Не бисексуално-любопитен, преди да започнат да ви хрумват идеи.

Бях любопитен, защото това беше нещо различно, от всичко, което знаех или бях чувал, и все пак не ми изглеждаше противоестествено. Нямах никаква препратка за съществуването на хомосексуалността. Не бях виждал никакви гей двойки на тази възраст. Просто знаех, че брат ми харесва мъже и повтарям – това не ми изглеждаше неестествено. Брат ми Йемън не беше избрал да бъде гей. Да, негово беше решението да се гримира с очна линия в училище и това вероятно не беше най-прагматичният отговор на ежедневния тормоз, на който беше подложен от училищните хулигани.

Но той винаги е бил горд със себе си. Горд и упорит, и разбира се, провокативен. Дори когато другите го гонеха с юмруци и смях от отвратителни подигравки, той запази неприкосновеност и достойнство, които се спряха пред лицето на жестокостта, която го е сполетяла.

Не знам къде са сега онези хулигани, които го пребиваха регулярно. Може би някои от тях са намерили мир и биха предпочели да забравят личната им роля в едно болезнено минало.

Но знам къде е брат ми. Той е в дома си в Дъблин, живеейки в мир и любов от няколко години със съпруга си Стивън. Те са най-здравата и щастлива двойка, която познавам. Наложи им се обаче да изминат малко по-дълъг път от „надолу по пътеката“, за да се врекат, до Канада, където бракът им беше признат.

Ето защо това персонално ме касае. Фактът, че брат ми трябваше да напусне Ирландия, за да осъществи мечтата си да се омъжи, е безумен. БЕЗУМЕН.

Сега е време да изравним везните на правосъдието. Да се регистрирате и гласувате догодина, така че гласът на всеки да бъде чут.

Колко често можем да създадем история в живота си? Не просто лична история. Семейна. Социална. Обществена. Глобална. Светът ще гледа. Нека служим за пример. Нека да водим към светлината.“