АВСТРИЙСКИЯТ КАНЦЛЕР ОБЕЩА БРАЧНО РАВЕНСТВО

Водещ австрийски политик обеща да узакони брачното равенство, ако бъде преизбран. Кристиан Керн е настоящият канцлер на Австрия и представлява Австрийската социалдемократическа партия. Шансовете му за победа на изборите през 2018 са добри.

Керн обяви плановете си за „реформа“ в страната, наречена „План А“. Планът включва поощряване на многообразието чрез утвърждаване на равните права на ЛГБТ общността. Основен елемент е брачното равенство. Сред мотивите за промяната има и финансови такива. „Знаете ли, че брачното равенство спестява пари? Премахването на паралелните структури [за хетеро и гей двойки] в гражданските бюра, например,“ пише в плана.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Други дискриминационни закони също ще бъдат преразгледани. Понастоящем ЛГБТ хората са защитени на работното място, но в частни пространства те все още могат да бъдат дискриминирани. „Ако някой търси да наеме апартамент, той не може да бъде дискриминиран на основа пола или цвета на кожата си,“ твърди документа. „Но ако някой не получи договор за наем, заради своята сексуална ориентация, това не е забранено.“

Опити за узаконяване на брачното равенство са се проваляли в миналото, тъй като Австрийската народна партия е против равните права на ЛГБТ общността. Керн каза, че АНП е единствената партия, с която би направил коалиционно правителство, но уточни, че това ще стане единствено, ако в споразумението изрично се споменава узаконяването на брачното равенство.