АВСТРАЛИЯ ПОЧИТА ГЕЙ МЪЖА, СПАСИЛ ЗАЛОЖНИЦИТЕ В СИДНИ

Ден след трагедията в Сидни, цяла Австралия отбелязва героичния подвиг на Тори Джонсън, 34-годишният гей управител на Lindt Chocolat Café.

Австралийската ЛГБТ общност сравнява Тори с Марк Бинам – храбрият гей пътник, който на 11 септември 2001 година поведе бунта, свалил Полет 93 на United Airlines. С решителните си действия той осуети част от терористичния план на Ал Кайда и загина заедно с всички пътници на борда на самолета.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Полицията в Сидни съобщи, че Тори Джонсън е починал, след като е нападнал похитителя Ман Харон Моник, взел за заложници 17 души в кафене в сърцето на австралийската столица. Според властите, Тори се е борил с Монис, опитвайки се да изтръгне оръжието му и да даде на останалите заложници време да избягат. По време на сблъсъка Тори е бил прострелян. Именно този изстрел провокира полицията да нахлуе в кафенето и да сложи край на заложническата криза.

Tori-Johnson

34-годишният герой починал от раните си по-късно в болницата.

Тори е бил управител на кафенето от октомври 2012 г. Lindt Австралия публикува във Facebook следното съобщение:

“Той беше прекрасен посланик на нашата компания и на магазина, който управляваше и за който се грижеше с много страст. Той беше отдаден професионалист, оценяван високо от клиентите и обичан от екипа на Lindt”.

Тори оставя след себе си своя партньор от 14 години, Томас Зин, и родителите си – именития австралийски художник Кен Джонсън и бившата му съпруга Ровена, които разпространиха това съобщение:

“Толкова сме горди с нашето прекрасно момче Тори, което си отиде от тази земя, но винаги ще бъде в спомените ни като най-неверотния партньор, син и брат, за който някой може да мечтае”.

Австралийският министър-председател Тони Абот също отдаде почит към паметта на Тори Джонсън, полагайки цветя на спонтанния цветен мемориал, изникнал пред кафенето.