АВСТРАЛИЯ ИМА СВОЯ ПРЪВ ОТКРИТО ГЕЙ ИМАМ

Австралия има своя пръв открито гей имам, предаде SBS, цитирана от сайта Маргиналия. Сомалиецът Нур Уорсами, който е женен и има малка дъщеря, разкри сексуалната си ориентация, която е криел десетилетия наред, страхувайки се за живота си.

„Помиряването на духовността със сексуалността е много опасно пътешествие“, твърди Нур Уорсами и добавя, че на хората в позиция като неговата им се налага да пазят честта на рода и на общността, от която идват.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Причината в мюсюлманския свят или ислямските общности да е трудно за хората да се разкрият е, че загубите са твърде големи, рисковете са огромни, имам предвид, че има риск дори за живота ти, защото според консервативната школа на мислене в исляма хомосексуалността трябва да бъде убита, това е твоето покаяние“, казва още той.

Когато решава да се разкрие, Уорсами анализира ситуацията и обмисля възможните последствия. „Идеята е да проправя пътища за други млади куиър мюсюлмани да живеят живота си пълноценно и да се придържат към духовността си. Намеренията ми са да се опитам да извърша промяна в мюсюлманските домове“, разказва той.

В родната му Сомалия и в голяма част от ислямския свят да бъдеш гей е незаконно и се наказва най-малкото със затвор. В поне седем мюсюлмански страни за хомосексуалност се налага смъртно наказание. Много австралийски мюсюлмани също са против хомосексуалността.