АВСТРАЛИЙСКИ ЩАТ ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКО ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ГЕЙ ХОРАТА

Австралийският щат Виктория прие формално извинение към хората, пострадали от местните анти-гей закони през десетилетията. Изключително силното изявление на премиера Даниел Андрю – направено пред депутати и гей мъже, лежали в затвора заради своята сексуална ориентация – се счита за първото такова в света.

За 84-годишния Ноел Тови това извинение идва доста късно. „Е, отне 64 години и никога не съм вярвал, че ще доживея деня, в който това ще се случи в Австралия и особено във Виктория. Това е огромна стъпка за правителството и за народа.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тови е бил арестуван и осъден през 1951 по обвинение в т.н. „гнусно престъпление содомия“. В затвора той е бил изнасилен.

australia-victoria-premier-tovey
Премиерът на Виктория стиска ръката на Ноел Тови. Снимка: Quinn Rooney/Getty Images

„От името на парламента, правителството и народа на Виктория: за законите, които сме приели, и за животите, които сме провалили, и за стандартите, които сме наложили, ние съжаляваме. Смирено, дълбоко съжаляваме,“ каза премиерът пред присъстващите в пълната зала.

Хомосексуалността е декриминализирана във Виктория през 1981, но възможност за заличаване на присъди беше добавена едва преди две години.

Веднъж излязъл от затвора, Товей се посветил на кариера в международната сцена. Но присъдата му го преследвала и в професионалния му живот.

„Направих професионалния си дебют през 1954. Няколко от танцьорите, включително главния танцьор, отидоха при английската хореографка и й казаха, че не искат да работят с мен. Когато ги попита защо, те отговориха, че съм всеизвестен хомосексуален абориген, който е лежал в затвора.“

В момента в Австралия тече бурен дебат относно узаконяването на брачното равенство. Въпреки, че около 70% от населението подкрепя промяната, консервативното правителство планира референдум.

Можете да видите историческата реч тук.