Австралийският сенат прие с огромно мнозинство узаконяването на брачното равенство

Законопроект за узаконяване на брачното равенство в Австралия бе приет от Сената тази сутрин. Този исторически за страната момент положи основите за окончателното грасуване в Камарата на представителите следващата седмица.

Текстът с лекота получи подкрепата на 43 сенатори, като едва 12 гласуваха „против“. След обявяването на резултата залата и препълнените коридори на сградата изригнаха в бурни овации. Сенатори от различни партии се прегръщаха и плачеха, а някои споделиха, че това е най-гордия ден в парламентарните им кариери.

 
L’N’Q: House & Disco
 

https://www.youtube.com/watch?v=pCzq_zRKbR4;

„Това е денят на Сената,“ заяви либералният сенатор Dean Smith малко след гласуването. Главният прокурор George Brandis каза, че е „толкова горд с австралийската демокрация днес, по-горд от когато и да било преди“. Това е ден за „радост от онова, което австралийския народ постигна тази година“, добави той.

Лидерът на лейбъристите Penny Wong, която е хомосексуална и години наред се борила с колегите си за промяна на партийната позиция по въпроса за брачното равенство, каза, че денят е „голям празник за толкова много хора из тази страна“. Тя добави: „Това говори толкова много за австралийците: този парламент, тази държава, те приемат такъв какъвто си. Твоята любов е не по-малко значима, нито пък си по-малко значим ти самият.“

Редица отровни поправки бяха обсъдени от Сената, включително опити да бъде разрешено на бизнеси да отказват услуги на гей двойки и държавни чиновници да отказват да участват в гей бракове, но всичките бяха отхвърлени.

Предстои проектозаконът да бъде разгледан от Камарата на представителите, която ще се събере следващата седмица. Очаква се еднополовите двойки да получат правото да сключват брак преди Коледа.