Австралийска модна марка представи хиджаб в цветовете на дъгата в подкрепа на брачното равенство

Модна компания, създадена от мюсюлмански дизайнер, представи хиджаб в цветовете на дъгата в знак на подкрепа за брачното равенство в Австралия. Продуктът на местната компания MOGA е изработен от коприна и се продава на цена от около 90 лева.

Вчера приключи гласуването в пощенското допитване за узаконяване на брачното равенство в страната. По предварителни данни, гласували са около 80% от имащите право на глас, което е изключително висок процент предвид пожелателния характер на допитването и резултата от него. Официалният резултат ще бъде обявен на 15 ноември.

 
L’N’Q: House & Disco
 

От модната компания обясниха, че искат да подкрепят борбата на еднополовите двойки. „В един от най-критичните и важни моменти от историята на нашата нация ние в MOGA гордо заявяваме своята подкрепа за брачно равенство в Австралия. Нашата любов към ЛГБТИК общността е силна и сме създали специално Прайд издание на шал в цветовете на дъгата в чест на тяхната сила, храброст и дух на приемане.“

Основателят на компанията, Azahn Munas, заяви: „Както предишните ни дизайни, нашият Прайд шал може да бъде носен от всеки, независимо от цвят на кожата, вероизповедание или сексуална ориентация. За да покажем това, ние дори го оформихме като хиджаб – първият в света, за да изтъкнем, че членовете на ЛГБТИК общността съществуват във ВСИЧКИ религии, включително в исляма, който за жалост е една от най-хомофобните вероизповедания в света.“

Компанията е известна с това, че заема политически позиции със своите продукти. Неотдавна тя представи шал с щампа със сурово месо, чиято мисия бе да демонстрира, че жените „не са парче месо“. MOGA също така дарява 20% от печалбата си на фондацията CARE, която насърчава достъпа на момичета до образование в Пакистан.